Rockefeller Center

Velkommen til ”byen i byen” – Rockefeller Center. Komplekset med i alt 19 bygninger ligger på en 11 hektar stor grund imellem 48. og 52. gade og imellem 5. og 5. Avenue. Byggeriet blev påbegyndt i 1930’erne delvist som en modgift mod Depressionen.

Rockefeller Center - New York


Men disse trivielle faktaoplysninger kan ikke beskrive de mange spændende oplevelser, man kan få i centret, der er bygget ovenpå en række underjordiske gange kaldet katakomberne. Centret huser restauranter, butikker, NBC-studierne, en skateboardrampe og meget andet.

Spankuler lidt rundt i området og kig evt. på isskøjteløberne – eller tag selv en tur på isbanen. Ovenover banen kan du se den kæmpestore skulptur af Prometheus, som ligger udstrakt på maven.

Ovenover den forgyldte Prometheus ligger det store 70-etager høje RCA (nu General Electric) tårn. Heri findes Rainbow Room og observationsdækket. Rainbow Room ligger på 65. etage og kan give dig en uforglemmelig gastronomisk oplevelse serveret i fantastiske Art Deco omgivelser.

Observationsdækket – Top of the Rock – er genåbnet efter at have været lukket i 20 år. Udsigten er fantastisk. Herfra kan man tydeligt se det stålbesatte Chrysler Tower og Empire State Building. Desuden kan man også se det meste af resten af Manhattan.

Observationsdækket ligger øverst i RCA-bygningen tegnet af den kendte Raymond Hood. Tårnet er et arkitektonisk varetegn og huser blandt andet Radio Corporation of America.

Hvis du besøger bygningen i løbet af juleferien, kan du opleve, når det 50 fod høje juletræ tændes. Husk også at få et par feriebilleder med hjem af den store Atlas-statue, som bærer Verden på sine skuldre.

Channel Gardens er en rolig tilbagetrækning fra mylderet nedenunder. Parken ligger imellem La Maison Francaise og British Empire Building. Det er en fantastisk oase på denne ø af beton.

Man kan sagtens bruge flere dage alene på rundvisningerne. NBC tilbyder en rundvisning i deres studier. Det berømte teater Radio City Music Hall har også en interessant rundvisning. Desuden kan man opleve musikalske opførelser i teatret om aftenen.

Mange af de nederste etager i bygningen er fyldt med butikker. Blandt andet det populære Nikon House, som tiltrækker fotografer fra hele Verden. Det er det mest travle område i bygningen og for den fotointeresserede, er der gode muligheder for at fange det helt rigtige motiv.

Men nogle butikker og restauranter har bevæget sig længere ned end blot de nederste etager. I Underground Concourse finder man andre spisesteder, tøjbutikker, kortbutikker og en række andre spændende forretninger. Og få dem der ikke fik besøgt Metropolitan Museum inde i byen kan man i stedet besøge deres forretning her.

Katakomberne forbinder 14 af kompleksets hovedbygninger, så en lille rundtur under Sixth Avenue kan anbefales. Uanset hvor du befinder dig i New York, er det nemt at tilgå centret med undergrundsbanen.

Street View fra Rockefeller Center