The Cloisters

Det kan være meget svært at finde en stille og rolig oase i larmende New York City. Broadways lys, de hurtige taxaer og menneskemylderet bevidner, hvad New York er for en størrelse; en travl og moderne metropol. Selv overdådige Central Park summer med sine skatere, frisbee-kastere og nu og da en bil, som krydser fra øst til vest.

The Cloisters


Men ikke langt mod nord, og stadig indenfor Manhattans grænse, ligger et stille og roligt område fra Middelalderen – The Cloisters. Selvom museet blev bygget i 1930’erne (doneret af John D. Rockefeller) blev det designet med henblik på at ligne 5 klostre fra Middelalderen. Det meste af bygningsværket er bygget op omkring to store perioder; den romanske og den gotiske.

Museet ejes og ledes som en del af Metropolitan Museum of Art (ved Fifth Avenue og 82. gade), men geografisk, kunstnerisk og i sin opbygning hører det hjemme i en helt anden verden.

Et kapel udstiller den karakteristiske romanske stil med sine brede tøndehvælvinger og simplificerede malerier og skulpturer. Her dominerer de tidlige kristne freskomalerier (vægmalerier på våd kalk) apsissen, hvor Mary er skildret med Michael og Gabriel ved sin side.

Det tilstødende Chapter House er i en overgangsfase og bevidner om påvirkning af både romansk og gotisk karakter. De tygge vægge og små vinduer rummer aspekter af den karakteristiske romanske arkitektur, mens de hvælvede lofter tydeligt er en gotisk konstruktion.

Kapitelhuse var vigtige mødesteder i forbindelse med klosterets forretninger og når man bevæger sig ind i en sådan konstruktion, kan man sagtens forestille sig at være en del af diskussionen.

Gothic Chapel fuldender overgangen med sine brede vinduer med glasmalerier, hvælvede lofter og rigeligt med gulvplads. Her overvældes den besøgende igen straks af en atmosfære, der lukker den travle by ude og åbner op for en rolig og stille periode i Middelalderen.

De udvendige arealer indgyder også en vis ro med sine store græsarealer, urtehave og generel stilhed, som ikke findes andre steder på Manhattan. Udsigten til den øverste del af Hudson-floden bidrager yderligere til fornemmelsen af at være blevet bragt tilbage i tiden før den teknologiske æra.

Men museets højdepunkt er uden tvivl de mange artefakter fra perioden. Her skal i særdeleshed fremhæves den berømte Hook of Hours og de endnu mere fantastiske Unicorn-gobeliner.

Gobelinerne består af 7 vægtæpper vævet i uld og silke. De skildrer fortællingen ”Hunt of the Unicorn”. I disse tæpper kan man aflæse de mange religiøse aspekter, som spillede en central rolle for mange mennesker i Middelalderen.

The Cloisters ligger ved 190. gade i det øverste Manhattan og er let tilgængeligt via expressbus eller undergrundsbanen.

Kort over the Cloisters i New York