Broadway

Broadway - New YorkLangs Broadway på Manhattan er der flere ting at se og opleve, end hvad mange andre storbyer kan tilbyde totalt set. Broadway byder på business, teatre, spisesteder, butikker og en række kendte bygningsværker.

Hvor Broadway møder Fifth Avenue (ved 23. gade), ligger Flatiron-bygningen. Denne strygejernsformede bygning ligger på en trekantet grund. Den 21 etager høje kontorbygning har tiltrukket mange nysgerrige blikke siden færdiggørelsen i 1901.

En anelse længere oppe ved 233 Broadway ligger Woolworth-bygningen med sit middelalderlige ydre. Bygningen stod færdig i 1913 og var på det tidspunkt den højest af sin slags i New York. Den blev senere slået af Chrysler-bygningen. Der er dog forholdsvis højt til loftet på de enkelte etager, så bygningen er cirka lige så høj som en moderne skyskraber på 80 etager.

Blot ti minutter længere mod nord ligger Times Square, kendt Verden over for sine neonlys nytårsaften og de mange Broadway teatre. Om dagen er Times Square blot et fortravlet område, hvor taxaer suser forbi og hvor New York Times udgiver dagens avis. Om aftenen danser lysene om kap og byen begynder at danse til den nyeste broadwaymelodi.

Billige ”last minute” billetter til nogle Broadway shows kan købes hos TKTS, hvis man altså ikke har noget imod at stå i kø. Den lille gadebod tilbyder helt op til 25-50% rabat på nogle billetter.

Et byfornyelsesprojekt i 1990’erne gjorde det halvgustne område mere sikkert og familievenligt. Blandt andet i form af en Disney-forretning, Virgin Megastore, klubber med stand-up comedy og meget andet.

Men der er også mange restauranter at spise på, butikker at shoppe i og en masse mennesker at glo på for den nysgerrige turist. En god middag i The Rainbow Room i Rockefeller Center lige nord for Times Square ved 48. gade kan anbefales.

Fortsætter man turen rundt blandt disse kendte varetegn, vil man før eller siden støde på Columbus Circle ved 59. gade. Her er optaget mange kendte film og desuden kan man opleve det gigantiske Paramount (Gulf & Western) Communications-bygning, som ligger ovenpå indgangen til undergrundsbanen.

Hvis man drejer skrapt til venstre ved hjørnet af Central Park og fortsætter et par karréer mod nord, når man til Lincoln Center. Et center for musik og dans der ligger ved 62. gade. Her ligger American Ballet Theater, the Joffrey og andre virksomheder. Desuden huser centret også New York Philharmonic, Metropolitan Opera og Juilliard-skolen.

Så uanset om du er til teater, god mad, shopping eller bare er ude for at ose, så har Broadway noget for enhver smag.

Street View fra Broadway i New York