Carnegie Hall

Carnegie HallI mere end 100 år har Carnegie Hall være den samlede destination for musikere på jagt efter det højeste niveau indenfor deres profession og for dem, der ønsker at opleve frugten af deres anstrengelser.

Uanset om du er til klassisk, jazz, folkemusik eller pop, så har Carnegie Hall været vært for alle genrerne. Tchaikovsky havde sin første optræden i 1891. I de efterfølgende årtier har Carnegie Hall desuden haft besøg af artister som Benny Goodman, Frank Sinatra, The Beatles, Judy Collin og mange andre.

Bygningen fik sit navn, da den er et blandt mange produkter fra den store industrialist og filantrop Andrew Carnegies hånd. Den stod færdig i 1897. I dag, lidt mere end 100 år senere, eksisterer mange af de originale bygninger stadig. Heriblandt tre originale auditorier og et museum. I 1990 blev der tilbygget et kontortårn.

Det store indgangsparti må siges at være hovedattraktionen. Der er meget højt til toppen og besøgende skal bevæge sig op ad 105 trappetrin for at nå helt til tops. Der er dog også en elevator til de knap så hårdføre.

Akustikken er i verdensklasse. Den nåede nye højder, da man i 1995 fjernede en cementplade, som nogle insisterede på havde ændret den oprindelige lyd. Den nu afdøde violinist Isaac Stern skulle have udtalt følgende om bygningen: ”It takes what you do and makes it larger than life.”

Takket være hans indsats blev bygningen reddet fra nedrivning i 1950’erne og opnåede status som varetegn i 1964. Stern Hall, som er den største sal, er navngivet til hans ære og rummer hele 2.800 siddepladser.

De mindre sale anvendes dog også aktivt. Zankel Hall, som rummer 599 siddepladser, er blevet anvendt til mange forskellige formål siden 1898. Den blev i 1959 lavet om til en biograf, men genåbnede som musikscene i 2003. Weil Recital Hall, som er navngivet efter investoren Sanford Weil, er den nyeste facilitet (åbnet i 2004). Her er plads til 268 siddende gæster.

Bygningen rummer også Rose Museum og Carnegie Archives, hvor besøgende kan opleve artefakter og mindeværdige objekter, som dækker stedets historie.

Selvom de udvendige arealer er knap så interessante som den indvendige arkitektur og aktivitet, er de stadig et kig værd. Den brune terra-cotta udført i italiensk nenæssancestil står godt mål med bygningens formål.

Lige ved siden af holdt det kendte Russian Tea Room til indtil for få år siden. Det blev grundlagt i 1926 af tidligere medlemmer af Russian Imperial Ballet. Restauranten har været vært for mange betydningsfulde personer igennem årtierne. Der arbejdes nu på at genåbne restauranten i en eller anden form.

En anden spændende bygning tæt ved Carnegie Hall er Steinway Hall. Her produceres fortræffelige instrumenter, som ofte anvendes af Carnegies pianister.

Carnegie Hall afholder mere end 100 koncerter om året, selvom billetpriserne er høje. Faktisk kan billetterne ofte være svære at få fingre i. Det anbefales derfor at bestille billetter hjemmefra, hvis du vil være sikker på at høre New Yorks og dermed verdens bedste musiske kunstnere.

Carnegie Hall ligger lige på hjørnet af 57. gade og 7th Avenue på Manhattan.

Street View fra Carnegie Hall i New York