Central Park

Central Park, som blev færdiggjort i 1873, hører til blandt nogle af verdens største byfornyelsesprojekter. Der er rigtig meget at se og opleve på de 843 hektarer, som er forbundet imellem 5. og 8. Avenue mod øst og vest, fra 59. gade mod syd og 110. gade mod nord.

Central Park - New York


For de aktive byder parken blandt andet på to ramper til skateboarding, hesteridning og stier til skateboarding og cykling. For turister, som hellere vil opleve parken i et mere roligt tempo, er der mange skulpturer, søer og fuglearter at nyde.

Central Park har mange store græsarealer beplantet med træer og buske, men der er også stisystemer over hele parken, som indbyder til en afslappende spadseretur eller bare at glo på mennesker. Der er faktisk rig mulighed for at glo på mennesker, da parken har 25 millioner årlige besøgende. I samme forbindelse skal det nævnes, at parkens en gang så dårlige statistik, hvad angår forbrydelser, nu er på niveau eller bedre sammenlignet med andre byparker i verden.

En tur rundt i parken er cirka 10 km. Turen kan eventuelt tilbagelægges i hestevogn. Den romantiske tur er stadig en favorit for turister selv 100 år efter sin lancering. Tag turen i hestevogn om efteråret, hvor bladene skifter til røde og gyldne farver. Det er helt fantastisk.

Entréen til Central Park Zoo er til en rimelig pris. Her kan man opleve mange forskellige dyrearter. Ikke mindst isbjørnen Gus. Central Park Zoo var tidligere en af USA’s knap så populære zoologiske haver. Den oplevede dog en renæssance i 1990’erne og er nu, på lige fod med Prospect Park Zoo i Brooklyn og Queens Zoo i Queens, en af byens største attraktioner.

Langs parkens udkant findes flere museer. Heriblandt Museum of Art ved Fifth Avenue og 82. gade. Med en lav entrépris og meget varieret udstilling bør kunstelskere sætte 1-2 dage af, hvis hele den 6.000 år gamle samling skal ses igennem.

Natural History Museum ligger på vestsiden af parken ved 79. gade og Central Park West. Denne samling er endnu ældre og fremviser kunstgenstande, som er flere millioner år gamle.

Imellem disse to fantastiske museer findes mange andre spændende steder og aktiviteter for kulturelskere. I løbet af sommeren tiltrækker ”Shakespeare in the Park” tusindvis af tilhængere. Desuden opfører Metropolitan Opera to koncerter om året. Også New York Philharmonic optræder i parken. De skal blot bevæge sig en karré fra Lincoln Center for at være fremme ved Central Park og spille en friluftskoncert.

Før koncerten kan man nyde et glas vin eller et godt måltid mad på restauranten ”Tavern on the Green”. Det er dog oftest nødvendigt at bestille bord flere måneder i forvejen.

Mens du nu er i parken og kigger på nyt og gammelt, bør du også opleve den gamle egyptiske obelisk. Det er ikke hver dag man ser en århundreder gammel skulptur midt i en af verdens mest moderne storbyer.

Kort over Central Park i New York