Empire State Building

Empire State Building på Manhattan er med rettet blev kaldt verdens ottende vidunder. Det er ikke længere verdens højeste bygning, men dog et af de største kontorbygningsværker. Desuden er det stadig den højeste bygning i New York med sine 102 etager.

Dette ingeniørmæssige vidunder blev bygget på rekordtid under Depression imellem 1930 og 1931. I nogle perioder blev der tilføjet ikke færre end to etager om ugen.

Empire State Building


Bygningen fylder en hel karré ved 5th Avenue imellem 33. og 34. gade, men kan ses fra mange karréers afstand. Bygningen (i Art Deco-stil) huser blandt andet et museum for besøgende i lobbyen og en udsigtsplatform nær toppen. Sikkerheden er i top og priserne er relativt høje. Alligevel er bygningen en to-timers tur værd. Udsigten kan ikke måles i penge.

I museet i lobbyen kan besøgende lære mere om bygningens historie og den tids New York generelt. Faktisk er lobbyen i sig selv at betragte som et museum med sine store gyldne Art Deco vægfriser og smukt polerede stene.

Den lange elevatortur til udsigtsplatformen giver en lidt for god tid til at tænke over ulykken i 1945, hvor en B-52 flyvemaskine fløj ind i bygningens midte. Det forvoldte heldigvis kun mindre skader og branden blev slukket på mindre end en time. Ikke desto mindre resulterede ulykken i, at elevatoren faldt til bunden. Elevatorføreren overlevede på mirakuløs vis faldet på 75 etager og fik ikke en skramme.

På 86. etage kan man stå på den udendørs platform og nye udsigten. På en klar dag kan man se Frihedsgudinden (Statue of Liberty) på den sydlige del af øen og hele vejen over til Central Park ved 110. gade.

Panoramaudsigten inkluderer også det skinnende Citicorp, det postmoderne AT&T, Chrysler-bygningen og adskillige andre prominente bygningsvaretegn.

Hvis du bliver sulten, er der to restauranter og en sushibar og tre steder, der serverer kaffe. Brug disse udskænkningssteder, da der ifølge sikkerhedsreglementet ikke må medbringe flasker.

Hvis du beslutter dig for aldrig at forlade bygningen, kan du leje et af de mange kontorer og bygge dig et brusebad. Du kan gøre brug af det interne posthus eller en af de to banker. Der er sågar et apotek, hvis du skulle blive forkølet af at stå på udsigtsplatformen på en regnvejrsdag.

Når du er tilbage på gadeplan igen, skal du huske at kigge op, når du går over vejen (vær dog opmærksom på trafikken). Forestil dig de mange arbejdere som har stået i strid vind og koldt vejr for at færdiggøre dette imponerende bygningsværk.

Street View fra Empire State Building i New York