Manhattan

Manhattan er New Yorks ”hovedstad”. På denne smalle ø tætpakket med taxaer, busser, mennesker og bygninger er det lykkedes en lang række innovatører at skabe såvel et magtfuldt forretningscenter som et paradis for turister. Begge dele let tilgængelige via undergrundsbanen, bus og taxa.

Manhattan


Lige i nærheden af øens sydlige spids ligger det berømte Wall Street område. Området viser sine hollandske aner, idet gaderne løber i forskellige vinkler og er relativt korte. Men indenfor disse afgrænsninger ligger mange af verdens finansielle magthuse.

Se dem i aktion ved at besøge New York Stock Exchange (NYSE) og lyt til børsmæglerne, der råber deres ordrer ud i lokalet. Det er et to århundreder gammelt system.

I dette område lå også World Trade Center, som det nu er planlagt at genopføre i form af Freedom Tower. Det er planlagt, at bygningen skal være en af de højeste i verden. Desuden opføres der en 360 graders udsigtsplatform og restauranten Windows of the World.

Ti minutter nord for undergrundsbanen ligger SoHo (South of Houston). En kort gåtur herfra ligger Greenwich Village, som byder på jazz, stand-up comedy, klubber, små teatre, restauranter og en hel masse excentrikere. Prøv for resten morgenmaden hos MacDougal’s på hjørnet af MacDougal og Bleeker.

I Greenwich Village ligger også New York University og Washington Square Park med sin berømte miniatureudgave af Triumfbuen.

Lejligheder dominerer gadebilledet til man når 31. gade, hvor man på vestsiden (7. Avenue) har Madison Square Garden. Sjovt nok er den hverken kvadratisk (Square), en have (Garden) eller placeret på Madison. Nogle af attraktionerne i dette område er boksning, koncerter og den store togstation.

Nogle få karréer øst fra Fifth Avenue støder man på verdens ottende vidunder; The Empire State Building. Dette tårn i Art Deco-stil blev opført på rekordtid og er stadig en af de største kontorbygninger i verden.

Efter en kort gåtur mod nordøst støder man på Broadway, 42. gade og Times Square. Kun 8 karréer med øst og to mod nord ligger Rockefeller Center med en udendørs skateboard-rampe, Radio City Music Hall og en meget stilfuld restaurant: The Rainbow Room.

Spredt ud over hele forretningsområdet ligger mange andre kendte bygninger som f.eks. Pan Am, Lever Bros, Seagram’s, Citicorp og FN-bygningen.

Husk også at opleve Central Park med sine 843 hektar græsarealer, småhøje og stisystemer. Nyd udsigten om dagen og kig på skateboarderne eller tag en tur i den zoologiske have. I sommerperioden kan du om aftenen oplevet showet ”Shakespeare in the Park”.

Kort over Manhattan i New York