CBS-bygningen

Med sine 38 etager er CBS-bygningen langt fra den højeste i New York. Bygningens placering ved 52. St og 6th Avenue er heller ikke noget specielt. End ikke bygningens design eller opførelse har der været særlig opmærksomhed omkring. Men med alt hvad bygningen har at byde på både ude og inde, så er CBS-bygningen helt klart et besøg værd for enhver turist i New York.

Bygningsværket er designet af den verdenskendte finske arkitekt Eero Saarinen. Han står også bag designet af den elegante lufthavnsterminal i Washington DC, men CBS-bygningen er hans eneste skyskraber.

Bygningens udvendige mørkegrå overflade er formet af store cementsøjler, som peger lodret op mod himlen. De er beklædt med sort canadisk granit vekslende med mørkt glas. Det fremstår nærmest som en moderne version af et middelalderslot.

Bygningen, som huser CBS organisationens hovedkvarter, blev færdiggjort i 1965. De beslutninger, der træffes her, påvirker millioner af mennesker, hvilket også afspejles i bygningens seriøse udtryk. Alligevel kan dens ubetingede skønhed ikke benægtes.

Det var den første skyskraber, som gjorde brug af forstærkede støtterammer i cement frem for stål. Afvigende både hvad angår æstetik og teknologi skiller bygningen sig modigt ud fra den ellers stramme internationale stil. Det er ikke bare endnu en flad boks af glas og metal. Bygningen er pompøs.

Der er dog også andre sider af CBS i New York. Længere nede af karréen ved 524 vest og 57. St ligger hovedkvarteret for CBS News og hovedanlægget til udsendelse af både TV og radio. Her deler de vilde og de seriøse kontorplads og udstyr.

Inde i bygningen optages gossip-programmet ”Inside Edition”. Lige rundt om hjørnet sender CBS News sit program ud til hele verden.

CBS ejer to andre større studier på Manhattan. Det er Studio 58, som har til huse i General Motor-bygningen på 58. St og Fifth Avenue, og Ed Sullivan Theater (Studio 50) på 1697 Broadway.

The Early Show optages dagligt i Studio 58’s faciliteter og David Letterman sender hver aften fra Studio 50. Udenfor Ed Sullivan theater er skiltet for David Letterman show ret markant.

Uanset om du er interesseret i arkitektur i verdensklasse, eller bare har lyst til at være med som publikum til The Early Show eller David Letterman, så har CBS noget at tilbyde enhver turist.

Rundvisninger og billetter er tilgængelige, hvis du planlægger i god tid. Hvis dit besøg er impulsivt kan du dog stadig være heldig at få dig en billet til discountpris ved TKTS-boden ved Times Square. Selvom de primært sælger billetter til Broadway shows, har de også af og til overskydende billetter til TV shows. Alternativt støder du måske på en billethaj i området, som kan hjælpe dig ”under bordet”.

Hvis du blot har lyst til at nyde et udsøgt måltid mad omgivet af noget af verdens bedste arkitektur, er restauranten inde i CBS-bygningen et besøg værd.