Fifth Avenue

Fifth Avenue er på mange måder Manhattans nerve, da den skærer igennem byen fra 23. gade til den nordlige del af Central Park.

Vejen huser nogle af verdens dyreste adresser og har medvirket i mange spillefilm. Og her er rigtig meget at opleve.

Tag på rundvisning i New York Public Library på 42. gade og hils på stenløverne udenfor; Patience og Fortitude. Nyd parken bagved, hvor der afholdes udendørsmarkeder. Gå en tur igennem de hellige sale og oplev et af verdens bedste biblioteker.

Fifth Avenue - New York

Tag et sidespring til midtbyen til ”byen i byen”; Rockefeller Center. Det er en række høje bygninger med skateboardramper, butikker, restauranter og meget mere.

Bare et par karréer længere oppe fra dette vidunder på 52. gade ligger 57. gade, hvor man kan opleve Tiffany’s. Bemærk at du skal ovenpå for at finde de rigtig gode varer. Bergdorf Goodman’s ligger lige ved siden af, hvis du skulle være på udkig efter en af verdens dyreste regnjakker. Også Cartier ligger lige i nærheden.

Husk også at tage et foto af det kæmpestore røde nital ved 9 West på 57. gade foran den spektakulære glasbygning. Fra cafeteriet på 33. etage kan man se hele vejen til Central Park, midtbyen og det område, hvor World Trade Center en gang lå.

I nærheden på 59. gade ligger det verdenskendte Plaza Hotel lige på den modsatte side af Central Park. Nyd en drink i baren og forstil dig Cary Grant, som en gang havde en suite på hotellet, komme gående igennem lokalet.

Tag en slapper på trapperne og nyd springvandet ved GM Plazas hvide stentårn. Smut også en tur forbi FAO Schwarz, som er verdens mest spændende legetøjsforretning.

Nyd en køretur i hestevogn til 5. Avenue langs eller igennem parken. Hvis du har travlt, kan du i stedet praje en taxa og køre til 82. gade, hvor Metropolitan Museum ligger.

Er du til poesi, bør du besøge Goethe Institute, som fokuserer på det 19. århundredes dramatikere og poeter. Her kan man slappe af, se film, høre små koncerter og forelæsninger eller bare nyde atmosfæren.

Lidt længere op ad gaden ligger det kendte Guggenheim Museum tegnet af Frank Lloyd Wright. Bygningen er et kunstværk i sig selv og helt sikkert et besøg værd.

På din vej tilbage bør du kigge forbi Frick-samlingen (The Frick Collection) på 70. gade. Det er et af verdens store små museer. Kunstsamlingen her kan sagtens stå mål med mange af New Yorks mange andre museer.

Tilbage er kun at ønske dig god fornøjelse med gaden, som var kendt, længe før Fred Astaire sang og dansede her.

Street View fra Fifth Avenue i New York