New Yorks kulturhistorie

Hvorfor er byen New York så berømt? Trods alt er vejret dårligt, byen er overbefolket og bygningsværkerne kan ikke helt stå mål med bygningerne i andre storbyer. Den cigarformede stribe land, kendt som Manhattan, er svær at tilgå ad broer fyldt med biler, og gaderne er generelt fyldt til bristepunktet med busser og taxaer.

Men hold da op for en by! Sikke en kombination af fascinerende historie og spændende attraktioner. Og sikke en ånd og unik indstilling til livet man finder blandt byens indbyggere.

Det var trods alt her, nogle af de første undergrundsbaner blev bygget, så det tidligere sumpområde kunne udnyttes optimalt. I starten af det 20. århundrede startede udbygningen i et område, hvor der tidligere var skurbyer og moskitoer. Nu huser området nogle af de mest fornemme butikker og museer i Verden.

Alene historien om Wall Street kan berette om stor passion, megen grådighed og vældige visioner. I anden halvdel af det 19. århundrede finansierede J. P. Morgan den hurtigtvoksende stål- og elektricitetsindusti og mange jernbaner af egen lomme (mens konkurrenterne gik til lovgiverne for at få midler).

Hollænderne slog sig ned i området i starten af det 17. århundrede og efterfølgende blev byen indgangen til ”den nye Verden” for de mange tusinde – og senere millioner – som sejlede ind i havnen på jagt efter frihed og rigdom.

New York har på sin vis fungeret som hovedstad for den nye nation i hundrede år – officielt dog kun fra 1788-1790. Byen har altid tiltrukket opfindere, kunstnere og entreprenører af enhver art. Thomas Edison, som hørte under alle tre kategorier, påbegyndte i New York nogle af Verdens første projekter med henblik på at give strøm til byen.

Foruden de materielle fremskridt, som begyndte i det 18. århundrede og er fortsat frem til i dag, har New York heller ikke tilsidesat andre vigtige aspekter af den menneskelige udfordring igennem sin historie.

Et af verdens politiske centre – De Forende Nationer – ligger lige midt i New York. Desuden er Manhattan hjemsted for en modeindustri, som har kunnet matche sine konkurrenter i Milano og Paris siden 1920’erne.

Men Manhattan er ikke den eneste bydel i New York, som har påvirket såvel amerikansk som verdensomspændende anliggender.

Brooklyn Navy Yard har været et betydeligt skibsværft siden Anden Verdenskrig. Queens og Bronx har i cirka hundrede år fungeret som vært for både store baseball- og tennisturneringer. Yankee Stadium har henrykt turister og New Yorks borgere langt før Babe Ruths tid. US Open Tennis-turneringen bliver afholdt i Forest Hills, som er en del af Queens.

Også underholdning og kunst er på sit højeste i New York. Broadway har vist alt fra Cole Porter i 1940’erne til nutidens ”The Phantom of the Opera” og ”Penn and Teller”. The Metropolitan, som åbnede for hundrede år siden, indeholder 6.000 års kunst og må siges at være et af verdens bedste kunstmuseer.

Den første udvikling af radio og TV har sit udspring i New York og er fortsat en væsentlig faktor i byens økonomi og kultur. William Paley stiftede CBS i 1928 og så tidligt som i 1931 sang Bing Crosby hver aften på en af CBS’ stationer.

Desværre skrev New York atter engang historie den 11. september 2001. Byen har dog igen rejst sig efter den frygtelige dag. Det er planlagt at opføre skyskraberen Freedom Tower, hvor tvillingetårnene en gang stod.

Rejseforsikring USA