Prospect Park

Prospect Park, som blev færdiggjort i 1868, er Frederick Law Olmsteads andet mesterværk – og kan nemt måle sig med Central Park, som var hans første.

Prospect Park - New York


Den 2,1 kvadratkilometer store offentlige park ligger i Brooklyn. Indenfor parkens grænser er der flere ting at se på og tage sig til end i mange større byer.

Alene indgangspartiet ved Grand Army Plaze, som på mange måder minder om Triumfbuen i Paris, er et besøg værd i sig selv. Øverst på buen er placeret en enestående bronzeskulptur, som er en meget passende hyldest til Borgerkrigen. Inde i selve buen ligger der sågar et kunstgalleri. Lige i nærheden af buen ligger en lang række statuer af historiske personligheder heriblandt John F. Kennedy.

På selve pladsen afholdes der grøntmarked hver søndag, hvor man har mulighed for at købe frisk frugt og grøntsager, bagerbrød og mange andre delikatesser.

Med udgangspunkt i den ene ende af pladsen ligger Long Medow. Det hævdes at være den længste ubrudte græsmark i nogen amerikansk park. Her er plads til drageflyvere, baseballspillere og et område hvor New York Philharmonic opfører sommerkoncerter. Yderligere er der mulighed for at svømme, ride på hesteryg, spille fodbold og sågar at fiske.

For både indbyggere og turister er der om vinteren mulighed for at skøjte på is i Wollman Rink. Det er et ret stort område bygget i 1960, som sågar bliver brugt af ishockeyhold, der spiller på amatørplan. I årets varmere måneder bliver området anvendt til cykelbåde – som kan lejes til rimelige penge.

For dem der bare gerne vil nyde en afslappende gåtur, er der mange stier igennem parken langs det område, der omslutter Prospect Lake. Det er også muligt at leje en båd og sejle en tur på søen.

Lige i nærheden ligger der sågar en kirkegård for kvækere – meget passende navngivet Quaker Hill.

Parken har også en 59 hektar stor skovsektion kaldet Ravine District. Det har været under restauration siden 1996. Området omkredser en 30 meter dyb kløft, hvor man kan se vandfald og skovstrækning.

Parken blev oprindeligt anlagt for 5 millioner dollars, men er i nyere tid blevet væsentligt forbedret og udbygget. Det har specielt det moderniserede Prospect Park Zoo nydt godt af. Haven hed oprindeligt ”The Menagerie”, da den åbnede i 1890. Efterfølgende har den zoologiske have udviklet sig til at huse 400 dyr omfattende i alt 80 arter.

Selvom Prospect Park Zoo ikke nærmer sig Bronx Zoo i størrelse, er der rigtig meget at tage sig til og kigge på. Siden sin renovation på ikke mindre end 37 millioner dollars er haven atter blevet en af New Yorks bedste udstillere af dyr.

Prospect Park er nem at tilgå via undergrundsbanen fra Manhattan.

Kort over Prospect Park i New York